LEDvarda.hu - Minden, ami LED! Polgár Bau Kft. Kisvárda

LED szalagok

Egy pillanatra eltekintve minden világítástechnikai zsargontól, a LED szalag leginkább meghatározó előnye, hogy kialakításának köszönhetően olyan helyekre is könnyedén telepíthetjük, melyek amúgy nem sok lehetőséget engednek a hagyományos lámpáknak. Ezzel kézenfogva jár, hogy amíg a klasszikus világítótestek valamilyen koncentrált irányból sugároznak fényt, a LED szalag egyenletesen sugároz teljese felületén – feltéve, hogy biztosítottuk a szükséges betáplálást. 

Mindezekből következik, hogy a LED szalag felhasználása elsősorban azokban a helyzetekben tekinthető kifejezetten indokoltnak, melyekben erős lakberendezési szempontokat szeretnénk követni.  Mivel a LED szalag gyakorlatilag bármilyen felületre telepíthető, a lehetőségek tárháza végtelen. 

Tudatosan válogassunk!

A legfontosabb, hogy aránylag pontos elképzelésünk legyen a végeredmény tekintetében. Ehhez érdemes figyelembe venni a végső felhasználás által diktált szempontokat. Különböző színek és színhőmérsékletek radikálisan eltérő eredményeket hozhatnak. A melegebb színek kiválóan alkalmasak hangulatvilágítás gyanánt, ha viszont a figyelemfelkeltés a célunk, érdemesebb élénkebb, hűvösebb árnyalatokkal operálnunk. Ha több színt is meg akarunk jeleníteni a telepített szalaggal, RGB vagy RGBW megoldások is rendelkezésre állnak, melyek között a legfontosabb különbség, hogy amíg az RGB alapvetően a három alapszín (vörös, zöld, kék;) keverésével hoz létre fehér fényt, az RGBW esetében egy külön chip gondoskodik erről. Utóbbi valamivel tisztább hatást ad, így ha különböző színek mellett a megszokott fehér világításra is szükségünk van, utóbbi lesz a szerencsésebb választás. 

Energiacímke

A LED technológia unalomig ismételt ismérve az energiahatékonyság. Szerencsére a LED lámpákat kötelező ellátni energiacímkével, mely elég jó tájékozódási pontot nyújt a választásban. Az „A” minősítés alatti termékek feltehetőleg régebbi, kevéssé kiforrott technológiát alkalmaznak, melyek nem csak hogy rosszabb fényhaszonsítással üzemelnek, de jellemzően könnyebben meg is hibásodnak. Ha a LED előnyeit pénztárcánkon is érezni akarjuk, hosszútávú megoldásként kell gondolnunk rá, ergo nem érdemes az egyszeri telepítési költségen spórolni, hiszen a megtakarítás csak a magas élettartam mellett tapintható ki.

A LED szalag telepítése

A LED szalag minden esetben 12 V egyenáramról működik, ami pedig fontos, hogy stabil legyen, hiszen a szalag működésekor nem igazán bírja az áramingadozást. Az sem mindegy, hogy mekkora szalaghoz mekkora tápegységet használunk, és nagyon fontos, hogy ezek megegyezzenek.

Nem kell azonban szakember segítségét kérni, hogy kiszámolja nekünk, egy bizonyos szalag hosszhoz mekkora tápegységre lesz szükségünk, hiszen egy séma alapján mi magunk is megtehetjük ezt. A séma mégpedig ez: a LED szalag méretéből adódóan mérhető fogyasztást kell megszorozni a teljes hosszúsággal, így megkapjuk, hogy mekkora tápegységre lesz szükségünk. A példa kedvéért, egy 10 méteres szalagnak a fogyasztása 48 W, amelyhez körülbelül 60 W-os tápegységet ajánlunk, mivel lényeges tudni azt is, hogy a szalagot csak 80-85 százalékig érdemes terhelni.

A LED szalagot azért is kedvelik sokan, merthogy nem termel felesleges hőt, nincs olyan energia, ami feleslegben menne el. Ettől függetlenül azonban, érdemes a hőleadásra gondolni, főleg akkor, ha nem 2 órára, hanem mondjuk 5-10 órára is folyamatosan szeretnénk üzemeltetni a szalagot.

A kirakatok megvilágítása, vagy a konyhai dekorfény, esetleg a kerti használat során fontos erre főleg gondolni, ilyenkor be kell szerezni egy alumínium profilt, ami segít a hőleadást megoldani. Ez a legismertebb, mert ez még elég esztétikus is. A megfelelő hűtést figyelembe kell venni, tehát ha nagyobb lámpákat használunk, akkor érdemes ezzel foglalkozni.

A LED szalag felhasználási területének szinte csak a képzelet szab határokat, ami már abból is érzékelhető, hogy van vízálló változata is, tehát könnyen használható külső környezetben is, de azoknál a belső tereknél is fontos ez, amelyek párásabb környezetet produkálnak (konyha, fürdőszoba). Használjuk bátran bárhol, de legyünk körültekintőek a tápegység kiválasztásánál, a bekötésnél, illetve a hőleadásnál.

További információkért keresse fel üzletünket, ahol kollégáink szívesen állnak rendelkezésére.

© 2019-2021 ledvarda.hu | adatkezelési tájékoztató
powered byForweb - Weboldal készítés